Копитняк європейський Копитняк європейський (підкопитник). Російська назва — копытень европейский Багаторічна рослина з повзучим кореневищем. Стебло теж повзуче. Листки на довгих черешках, нирковидні і округлі, дуже схожі на кінське копито (звідси назва). Вся рослина вкрита короткими волосками, пухнаста. Квітки дрібні, всередині темно-червоні, зовні буро-зелені. Цвіте в квітні. Смак цієї рослини гіркий; гострий неприємний запах, особливо розтертих частин, специфічний, досить сильний, трохи нагадує запах валеріанового кореня. Росте в листяних, рідше в хвойних, лісах на листяному перегної, під кущами ліщини тощо. Зустрічається скрізь у лісах. Збирають листя під час цвітіння, а кореневища зкоренями рано навесні. Рослина (кореневище) трохи отруйна. На організм людини діє сечогінно, поліпшує травлення. Вживання. Ця рослина використовувалась у науковій медицині колись більше, ніж тепер. Рослина отруйна, і нею не можна зловживати. Народна медицина користується цією рослиною як сечогінним. Для цього кореневища копитняка варять на козиному молоці або користуються водним відваром. Чай з копитняка полегшує місячне у жінок, послаблює кишечник, сприяє травленню, застосовується при гастритах, хворобах печінки, жовтяниці. Доза: 3—5 г сухої рослини на 1 склянку рідини. Найкращим способом застосування вважають приймання його на молоці. Порошок з кореневищ або листків вживається в народній медицині головним чином для того, щоб викликати блювання, а коли треба — і чхання. Даємо кілька народних рецептів для випадків, коли копитняк вважається особливо корисним: 1. Водний напар з трави копитняка, змішаної в рівних частинах з квітками цмину піскового , вважається корисним при жовтяниці. Доза: 1 столова ложка суміші на 1 склянку кип'ятку. 2. Виділення менструальної крові посилюють вживанням порошку з зілля копитняка, взятого на кінчику ножа і внесеного в чарку молока. П'ють натщесерце 1 чарку на день. 3. Копитняк, в суміші з іншими відхаркувальними лікарськими рослинами, вживається у вигляді відвару при бронхітах в такій суміші: копитняка — 2,0 г, розхідника —3,0 г і парила звичайного —2,0 г. 2 столові ложки цієї суміші кип'ятять у 0,5 л води 10 хвилин і потім парять 20 хвилин, проціджують і п'ють ковтками не більше як 2 чашки на день. 4. В народі існує спосіб примусити п'яницю перестати пиячити. На деяких п'яниць цей спосіб діє. Полягає він в тому, що в склянку горілки вливають столову ложку відвару з кореневища копитняка. П'яниця про це не мусить знати. Така суміш горілки викликає блювання і нібито сильну огиду до алкоголю. Зберігання. Кореневища з коренями і траву копитняка зберігають у ящиках, викладених всередині папером.
|