Полин звичайний Artemisia vulgaris L.—. Чорнобиль. Російська назва—чернобыльник; польська—byli-са pospolita. Родина: Compositae — складноцвіті. Багаторічна рослина, заввишки до 1,5 м. Стебло сильно галузисте, пряме, високе, червонувате. Корені дерев'янист досить товсті. Листки зверху зелені, голі, зісподу — біло-повстисті, пірчасті, а верхівкові — цілі, короткі. Квітки жовті або червонуваті, зібрані в довгі, густі, волотисті суцвіття. Цвіте в липні — серпні. Смак злегка гіркий. Запах трохи бальзамічний, специфічний. Росте по пустирях, при дорогах, на межах, на занедбаних городах, клумбах, по вогких чагарникових місцях, берегах рік. Бур'ян. Поширений повсюдно. Збирають корені і рідко листя. Від головного здерев'янілого кореня відламують бокові м'ясисті корені, миють у холодній воді і швидко сушать. Листки збирають під час цвітіння рослини. На організм людини діє: збуджує травлення, благотворно діє на розладжені нерви. Вживання. Листки і корені чорнобилю вживаються тільки в народній медицині. На підставі особистих спостережень вважаю, що діючих речовин більше в листках і верхівках гілок, ніж у коренях. І листки, і корені вживають при болісних менструаціях. Корінь вживають при падучій хворобі, судорогах і конвульсіях: 30,0 г кореня заливають 0,5 л пива, кип'ятять (5 хвилин) і такий відвар п'ють, лежачи в ліжку, поки не припиниться піт. Таким же відваром виганяють круглих глистів і лікують тривалий понос. 1. При туберкульозі легень в народі варять корені чорнобилю в білому вині (10 хвилин), в киплячий відвар додають мед і після того, як відвар прохолоне, п'ють по 1 склянці натщесерце або по 3 столові ложки на день. 2. Для посилення післяродових виділень породіллям дають напар з чорнобилю. Цей напар готують так: 1 столову ложку порошку з верхівок гілок чорнобилю запарюють у 0,5 л води і такий напар п'ють по півсклянки 3 рази на день. 3. При каменях нирок і сечового міхура вважається дуже доброю така суміш: потертих листків чорнобилю — 2,0 г, листків мучниці — 3,0 г, насіння моркви — 3,0 г, трави хвоща — 2,0 г і насіння городнього кропу — 2,0 г. Цю суміш заливають 2 склянками води, настоюють цілу ніч у духовці або печі, а вранці кип'ятять 5—7 хвилин. Такий напар п'ють 4 рази на день по півсклянки.
|