Неділя, 19.05.2024, 00:07
Лікарські рослини та способи їх
застосування в народній медицині.
Вітаю Вас Гість | RSS
Пошук
Меню
Загальні відомості про лікарські рослини [2]
Лікування шлунково-кишкових захворювань. [23]
Рослини,застосовувані в народі при лікуванні шлунково-кишкових захворювань
Реклама
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Статистика
Головна » Статті » Лікування шлунково-кишкових захворювань.

Приворотень звичайний

Alchemilla vulgaris - приворотень звичайний. Гусяча лапка, зірочки. Російська назва — манжетка обыкновенная; польська — przewrotnik pospolity.

Родина: Rosaceae — розоцвіті.

Приворотень — це рослина з стеблом 10—З0 см заввишки, яке стелеться і дугоподібно піднімається вгору, особливо під час цвітіння. Нижні листки на довгих черешках, а верхні майже без черешків; верхні п'яти-шестилопатеві, нижні — семидесятилопатеві. Лопаті округлі, зарубчасто-пилчасті, з обох боків вкриті волосками. Квіток багато, всі вони дуже дрібні, зелено-жовті, зібрані в клубочки. Смак рослини іноді гіркуватий, а здебільшого терпкий, в'яжучий, запах слабо бальзамічний. Рослина поширена в значній смузі Європейської частини СРСР, крім найбільш південних областей. Росте на луках, у гаях, на межах, узліссях, на пасовищах.

Збирання. Збирають, зрізуючи рослини, під час цвітіння. На організм людини діє як в'яжуче, відхаркувальне, поліпшує обмін речовин.

Вживання. Наукова медицина не користується цією рослиною. Народна медицина вживає траву приворотня в таких випадках: всередину при нетравленні шлунка, здутті кишечника і при млявій перистальтиці кишок; при катарах дихальних шляхів як відхаркувальний засіб, а також при туберкульозі легень як засіб, що нібито загоює каверни.

Для внутрішнього вживання користуються травою приворотня, відвареною у виноградному вині: 30,0 г трави на 1 л вина, особливо при кавернах у легенях і при поносах, по 3—5 чарок на день.

Тривалі стійкі поноси удається спинити вживанням гарячого відвару на червоному вині (кагор) з таких трав: приворотня, гілок чорнобилю і алтейного кореня — всього порівну, 30,0 г суміші на 1 л вина. Натщесерце випивають півсклянки гарячого відвару, а відвар, що залишився від літра, ділять на 4 прийоми і випивають гарячим, кожний прийом через годину після їди.

Категорія: Лікування шлунково-кишкових захворювань. | Додав: Адмін (14.11.2013)
Переглядів: 2319 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу